Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gépfegyverek

Géppuskák

Madsen 23M 

Kép 

Tár: 32 db töltény 

Súly: 9,6 kg

Hossz: 1150 mm

Hatótávolság: 1900 m

Töltése 32 töltényes tárral, felülről történt. Így gyenge adogatórugó esetén is kifogástalanul működött. Tűzváltója egyes és sorozattüzet tesz lehetővé. A szokásos villaállványon felül tusatámasztója is van, ezt használva egyes lövéseknél lő szabatossága megegyezik a puskáéval.

_________________________________________________________________________

Solothurn 31M

Kép

Tár: 25 db töltény

Súly: 9,5 kg

Hossz: 1170 mm

Hatótávolság: 2000 m

 Külsőre a német MG 34-re emlékeztető léghűtéses fegyver bal oldalról behelyezhető íves szekrénytárral, a perforált csőköpenyre erősített kétlábú villaállvánnyal, fából készült válltámasszal, pisztolymarkolattal és jellegzetesen oldalra és előre álló melső markolattal, amely felső állásban hord fogantyúként működik. Az egyenes válltámasz miatt erősen megemelt irányzékvonal kissé balra van eltolva. Alakulatonként néhány golyószóróhoz egy légvédelmi célokra is alkalmazható nehéz állvány is tartozik. A rövid csőhátrasiklásos fegyver zárja koncentrikus forgóretesz típusú.
  A golyószórót a folyamatos tüzeléshez három csővel látták el, ezekbe "A", "B" és "C" jelzést ütöttek. Tartozik a készlethez ezenfelül egy negyedik, kiképzésre szolgáló cső is, amely 2,5 cm-rel hosszabb és vörösrézzel galvanizált. Mivel ezt a csövet a gyengébb 6 mm-es 36 M. durranó töltényhez használják, a lángrejtő helyén egy visszalökést erősítő hüvely van. Durranó töltény használatakor 150 lövés után a tüzelést a lehűlésig be kell szüntetni, mert a felmelegedett cső miatt a golyószóró tűzgyorsasága megemelkedik.
Szállítását bőr hord szíj könnyíti, amelynél fogva a golyószóró vállra vehető.

_________________________________________________________________________

M.07/12 

Kép 

Tár: 250 db töltény

Súly: 41,4 kg

Hossz: 945 mm

Hatótávolság: 1800 m

A cél a Maxim géppuskánál egyszerűbb szerkezet megalkotása volt, ami sikerült is a késleltetett tömegzáras működési elvnek köszönhetően. A zár tömegének csökkentése érdekében egy erős spirálrugót alkalmaztak, illetve egyéb mechanikus késleltetőket. Valamint a fegyver csövének lerövidítésével azt érték el, hogy a gáznyomás a megfelelő értékre redukálódjon. A fegyver nyitott zárszerkezettel üzemelt, így javult a cső hűtése és csökkent a lehetősége a lőszer robbanásnak is. A fegyver rendelkezett egy olajozó készülékkel, amely minden egyes lőszert megkent, annak érdekében nehogy beragadjon a hüvely a töltényűrbe. Ez az alkatrészt a későbbi módosítások alkalmával feleslegesnek bizonyult, mivel a zártömb súlyát megnövelték. A cső hűtéséről körülbelül 3 liter víz gondoskodik, mely egy páncélozott tartályban, a cső körül volt.

Egy tölcséres lángrejtő is csatlakozott a fegyvercsőhöz, ami jellegzetes alakot kölcsönzött a géppuskának, de ezt gyakran leszerelték. A géppuska másik jellegzetessége a hangja volt, amit a relatív alacsony tűzgyorsaságnak köszönhetett. Négy csövet rendszeresítettek a fegyverhez: ebből kettőt éles és kettőt a gyakorló lőszerhez. A fegyverhez tartozott egy állvány is, melyre páncéllemezt lehetett felszerelni. A lövész árkokban gyakran használták légvédelmi feladatok ellátására.

_________________________________________________________________________

Géppisztolyok

Danuvia 44M

Kép

 

Tár: 40 db töltény

Súly: 2,92 kg

Hossz: 500 mm

Hatótávolság: 600 m

_________________________________________________________________________

 

Danuvia 43M

Kép

 

Tár: 40 db töltény

Súly: 3,64 kg

Hossz: 953 mm

Hatótávolság:

A 39 M géppisztolyt át kellett tervezni, hogy nagyobb számban lehessen gyártani, emellett néhány hiányosságát is ki kellett küszöbölni. Ezek közül a legsürgetőbb a gyorsan kopó tár áttervezése volt. Sok más változtatást is bevezettek, ezek közül a leginkább szembeötlő a behajtható válltámasz. A fegyver rövidebb lett, ejtőernyősök számára megfelelőbb, súlya is csökkent, természetesen a pontossága is. Az új fegyver 1942 őszére készült el, és a 43 M nevet kapta. Alkatrész ellátási nehézségek miatt a termelés csak 1944 januárjában indult meg, de így is több készült belőle, mint elődjéből. A külföldi szakemberek is jól sikerült konstrukciónak tartják. Ez is jobb fegyver mint akár az oroszok dobtáras géppisztolya - akár a németek mp - géppisztolya, konstrukciójában a kettő közötti optimumot jelenti.

_________________________________________________________________________

Danuvia 39M

Kép

 

Tár: 40 db töltény

Súly: 4,15 kg

Hossz: 1050 mm

Hatótávolság:

A modelt Király Pál tervezte és a Danuvia gyárban készítették a fegyvert. A magyar királyi honvédség 1939-ben rendszeresítette. Kevésbé volt igényes, mint a hasonló német típusok, viszont ez egyrészt megkönnyítette a gyártását, másrészt csökkentette a meghibásodás esélyét is. Jelentős előnye volt a nagy tűzgyorsaság, ez a rivális modelleknél előbbre helyezte, a német géppisztoly csak 500 lövés/perces sebességgel lőtt míg a 39M 730/perc. Ezen szempontokat vették figyelembe bevezetésekor. Érdekessége, hogy a tárat be lehetett hajtani. Egyes- és sorozatlövések leadására is alkalmas volt. A géppisztolyoknál egyes lövést használunk távoli célok ellen, rövid sorozatokat támadáskor, és ellenséges roham ellen - ami belefér hosszú sorozatokat. Mivel az ejtőernyősöknél sok volt a gond a hosszú fegyverrel, elkészült egy olyan, 39/A M jelű változata, amelynél az eredetileg egy darabból álló fatusát két részből készítették, hogy be lehessen hajtani azt. A tus a távoli célokra való pontos célzást teszi lehetővé. A két változatból egyenként és összesen is csak kevés készült, a gyártással rövidesen átálltak a 43 M modellre.

_________________________________________________________________________

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

baia@vipmail.hu

(Hegyek Öreg Sárkánya, 2014.06.19 22:09)

Nagyon jó munka!Elkezdtem olvasni, és nem tudtam abbahagyni.Nem lehetne, hogy csak ezzel foglalkozzon a Tisztelt Írója? Ugyanis rettenetesen idegesítő,mikor az ember lendületesen olvas és egyszer csak elfogy az írás!:))

földvári ut 11

(verbai zoltán, 2013.01.18 15:19)

jo a fegyverek

fegxverek

(koko, 2013.01.14 14:50)

Nagyon tetszik az oldal
CSAK IGY TOVÁBB:)

A fegyverek

(Pitbull64_hun, 2010.06.29 19:35)

Nagyon király az oldalad.Nekem is van de még nem nagyon van kész.Az oldal neve www.swat4.eoldal.hu Sok információt tudtam meg.