Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Finn Hadvezérek

2010.01.05

Mannerheim Carl Gustav

Kép

 

Született: 1867. Június 4.

Elhunyt: 1951. Január 27.

Születési hely: Askainen

Sokáig a cári hadsereg tisztje volt, de 1917-ben hazatért Finnországba, ahol az 1918-as finn polgárháborúban a fehérek oldalán harcolt, nagy szerepe volt a győzelem kivívásában. 1931-39-ben a haditanács elnökeként kiépítette az ún. Mannerheim-vonalat.

1939-40-ben ő vezette a finn hadsereget a téli háborúban. A hagyományos hadviselést a partizán taktikával ötvözve súlyos veszteségeket okozott a szovjeteknek, de a háború az emberfölény miatt a szovjetek javára dőlt el és Finnország területek feladására kényszerült a Szovjetunió javára. Ez vezetett ahhoz, hogy Finnország fokozatosan Németország irányába tolódott el.

Finnország 1941 augusztus 26-án csatlakozott a Szovjetunió elleni háborúhoz. Mannerheim ekkor újra fővezér lett. A finnek azonban kikötötték, hogy csak elvesztett területeiket szerzik vissza, így Mannerheim nem tett eleget több német követelésnek, amikor Hitler felszólította, hogy csapataival vegyen részt Szentpétervár ostromában, ő ezt kereken megtagadta. Az elvesztett területeket sikerült egy rövid időre visszaszereznie, de később feladni kényszerült. Amikor 1944-ben a finn kormány átállt a szövetségesekhez, Mannerheim az országban állomásozó német csapatokat volt kénytelen legyőzni.

A háború után 1944-1946 között államfő volt. 1947-ben Svájcba utazott, innen többé nem tért haza. 1951 január 27.-én halt meg, Lausanne-ban.

_________________________________________________________________________

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.